Conditietraining voor je cardiovasculaire gezondheid.

Cardiovasculaire training, ook wel bekend als conditie- of aerobe training, is een vorm van lichaamsbeweging die gericht is op het verhogen van de hartslag en ademhaling om het cardiovasculaire systeem te versterken. Deze vorm van beweging is net zoals krachttraining zeer belangrijk om je algemene gezondheid te behouden of te verbeteren. 

Voorbeelden van sporten die hun cardiovasculair systeem trainen zijn fietsen, zwemmen, joggen, hardlopen, roeien, dansen. Maar dit kunnen ook andere activiteiten zijn die het hart en de longen uitdagen en de bloedsomloop stimuleren. Bij cardiovasculaire training worden meestal grote spiergroepen gebruikt, waardoor het lichaam meer zuurstof nodig heeft. Hierdoor moet het hart harder werken om het zuurstofrijk bloed naar de spieren te pompen. Door regelmatig aan cardiovasculaire training te doen gaat de hart- en longfunctie verbeteren en kan de algemene fysieke conditie en uithoudingsvermogen toenemen. 

Om de gezondheidsnormen te behalen wordt er over het algemeen aanbevolen om minstens 150 minuten per week matig-intensieve cardiovasculaire oefeningen te doen zoals wandelen en fietsen. Of 75 minuten per week intensieve cardiovasculaire oefeningen uit te voeren zoals hardlopen en zwemmen. 

Zoals al eerder aangehaald heeft cardiovasculaire training tal van verschillende voordelen op je algemene gezondheid. Het zal onder andere zorgen voor een verhoogde stofwisseling en bijdragen tot gewichtsverlies. Cardio-oefeningen bevorderen het verbranden van calorieën en verhogen het metabolisme, zelf nadat de training is afgelopen. Belangrijk hierbij aan te geven is dat cardiovasculaire training zorgt voor gewichtsverlies, het zorgt er niet voor dat je lichaam er strakker gaat uitzien. Veel vrouwen denken vaak dat hoe meer gewicht ze verliezen hoe mooier hun lichaamsvorm gaat worden. Dit is echter niet waar, cardiovasculaire training zal merendeels zorgen voor het verliezen van lichaamsgewicht. Maar gaat niet zorgen voor afgelijnde lichaamsvormen. 

Evenzeer vermindert je risico op het ontwikkelen chronische ziekten door aan cardiovasculaire training te doen. Voorbeelden van chronische ziekten zijn; hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes, hoge bloeddruk, enzovoort. Dit komt omdat deze vorm van trainen de bloeddruk, cholesterol- en bloedsuikerspiegel zal verlagen. Bovendien zal cardiovasculaire training de ademhalingsspieren versterken en de longcapaciteit vergroten. Waardoor je ademhalingsgezondheid en uithoudingsvermogen zullen verbeteren. 

Finaal heeft cardiovasculaire training een heel goede invloed op je mentale gezondheid. Tijdens trainingssessies komen er endorfines en serotonine vrij die zorgen voor gevoelens van geluk en welzijn. Hierdoor gaan gevoelens van stress, angst en depressie verminderen. 

Motivatie gekregen om je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren? Vraag dan nu je persoonlijk kennismakingsgesprek en we bekijken wat we voor jou kunnen doen! 

Download

Schrijf je in op onze mailinglijst

Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws, small group trainings en planningswijzigingen.

Bedankt! We hebben uw inschrijving goed ontvangen!
Oei! Er ging iets mis! Probeer het even opnieuw.