Krachttraining, een boost voor je lichaam!

Vraag jij je ook wel eens af welke sport of trainingsvorm je moet hanteren om jouw doelstellingen te kunnen bereiken? Of welke trainingsvorm het meest gunstig is in functie van je algemene gezondheid?

Iedereen heeft wel eens van krachttraining en cardiovasculaire training gehoord, maar wat is nu eigenlijk het verschil? In dit blogartikel word je duidelijk gemaakt wat krachttraining is en welke positieve effecten heeft. In het een volgend blogartikel wordt cardiovasculaire training besproken en toegelicht. 

Ten eerste wat is krachttraining? Krachttraining is een vorm van lichaamsbeweging waarbij de nadruk ligt op het versterken en vergroten van de spieren door middel van weerstandstraining. Om deze weerstand op te bouwen wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van gewichten zoals dumbbells, barbells, cable machines, elastieken enzovoort. Krachttraining kan worden gebruikt voor het opbouwen van spiermassa en spierkracht, maar ook voor het verbeteren van de snelheid en uithoudingsvermogen van de spieren. Afhankelijk van de intentie van je krachttrainingen zullen het aantal herhalingen, sets, snelheid van uitvoering en soort oefeningen variëren. 

Krachttraining kan worden uitgevoerd door personen van alle leeftijden/niveaus en heeft tal van voordelen voor de gezondheid. Ten eerste zal krachttraining je spiermassa laten stijgen. Hierdoor ga je je dagdagelijkse fysieke activiteiten beter kunnen uitvoeren. Een verhoogde spiermassa zal ook zorgen voor het verbeteren van je prestaties bij andere sporten. Bijvoorbeeld, een loopster wil graag haar looptempo verhogen, maar hiervoor mist ze nog de nodige ‘power’ in haar benen. Veel mensen zouden denken dat de enige oplossing hiervoor is om meer, langer en intensiever te lopen. Maar dit is een misvatting die veel mensen maken. Door je benen sterker te maken door middel van krachttrainingsoefeningen zoals lunges, deadlifts, squats enzovoort zullen je benen sterker worden, maar ook sterker aanvoelen. Hierdoor gaan je benen over de nodige ‘power’ beschikken om je looptempo stelselmatig te verhogen. Bovendien zullen lopers die voldoende aan krachttraining doen minder risico lopen op blessures aan hun gewrichten, scheenbenen enzovoort. 

Het hebben van meer spiermassa zal ook helpen je lichaamsvet te verminderen. Spieren verbranden veel meer calorieën dan vetweefsel. Daarom kan het verhogen van je spiermassa je stofwisseling boosten en je lichaam helpen meer calorieën te verbranden, zelfs als je rust. Bijkomend zal het opbouwen van spiermassa je lichaamsvorm op een positieve manier beïnvloeden. Wanneer je over meer ontwikkelde of sterkere spieren beschikt, zal je lichaam er ‘steviger’ uitzien. De contouren van je spieren zullen er bovendien voor zorgen dat je lichaam een meer getonede en gevormde uitstraling krijgt. 

Regelmatig aan krachttraining doen heeft eveneens een positief effect op je botdensiteit. Dit is heel belangrijk voor vrouwen aangezien vrouwen een hoger risico hebben op osteoporose (botontkalking) dan mannen. Ook zal je door aan krachttraining te doen op latere leeftijd langer de mogelijkheid hebben om zelfstandig te leven en dagdagelijkse taken uit te voeren. Als laatste zullen sterkere en meer ontwikkelde spieren bijdragen bij het behouden van een gezonde en pijnloze rug, een gezonde bloeddruk en cholesterolgehalte. 

Er zijn nog tal van voordelen die verbonden zijn aan krachttraining, bovenstaande waren reeds de voornaamste. 

Wat houdt jou nog tegen om aan krachttraining te doen? 

Zin om er mee te starten? Meld je aan voor één van de small group training sessies of vraag je persoonlijk kennismakingsgesprek aan! 

Download

Schrijf je in op onze mailinglijst

Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws, small group trainings en planningswijzigingen.

Bedankt! We hebben uw inschrijving goed ontvangen!
Oei! Er ging iets mis! Probeer het even opnieuw.